Statiunea Sovata
Statiunea balneoclimaterica Sovata se afla intr-un cadru natural de poveste, inconjurata de numeroase dealuri, o vegetatie bogata, respectiv un aer purificat, puternic ionizat.
O localizare mai exacta indica zona de Sud-Vest a Muntilor Gurghiu, care fac parte din Carpatii Orientali, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, aflata la o altitudine 475-530 metri. Orasul este asezat in intregime pe un masiv de sare si datorita aspectului deosebit al retelei hidrografice, precum si a unor conditii favorabile, s-au format lacuri sarate.
Statiunea Sovata reprezinta una dintre atractiile ce recomanda zona ca si destinatie turistica, in principal datorita potentialului balnear si terapeutic. Sovata este recunoscuta la nivel international inca din anul 1850, fiind o statiune unica in Europa, prin proprietatile balneoclimaterice intalnite.
In plus, este o statiune montana unica, lucru datorat lacurilor helioterme existente, care contin cea mai mare concentratie salina, la nivel mondial. Proprietatile balneare din Sovata sunt indicate, in principal, pentru tratamente ginecologice, pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatism.
Statiunea este cunoscuta si sub denumirea de ‘Perla statiunilor balneoclimaterice din Transilvania’ datorita lacurilor helioterme, a calitatii terapeutice a namolului si aerului curat. Namolul sapropelic format pe fundul lacurilor sarate din Sovata, s-a dovedit a avea multiple calitati terapeutice, lucru dovedit prin realizarea de analize fizico-chimice si microbiologice.
Un moment important in istoria orasului, a fost atunci cand Sovata s-a facut remarcata de catre nobilime, in perioada 1923-1939. In acea vreme, statiunea era una dintre preferatele Reginei Maria, mama regelui Carol al II-lea.
Zona beneficiaza de un climat placut, de depresiune, cu veri racoroase si ierni mai blande. Acest tip de climat are un puternic rol de relaxare asupra intregului organism.
Statiunea Sovata este ideala pentru petrecerea unui sejur sau a unui concediu intr-o locatie cu renume dobandit, ce atrage anual un numar impresionant de turisti. Pe langa turismul de tip balnear, Sovata dispune si de facilitati moderne de relaxare, destindere, odihna.
Sovata este considerata ca fiind o destinatie turistica perfecta pentru orice anotimp, oferind facilitati excelente pentru odihna si relaxare. Turistii pot aprecia frumusetea zonei, precum si numeroase preparate culinare specifice locului, avand la dispozitie o serie extrem de variata a pachetelor turistice, in functie de preferintele fiecaruia.
Orasul turistic Sovata reprezinta o alegere inspirată atunci când vine vorba de o iesire in natura. Pe lângă aerul curat, peisajele frumoase sau proprietatile tamaduitoare, în zonă se intalnesc numeroase obiective turistice.
Lacul Ursu
Lacul Ursu s-a format in anul 1875, in urma unor ploi torentiale, a unor infiltrari, precum si surparea unor zone exploatate de sare. Ulterior, masivul de sare s-a dizolvat treptat si locul a fost umplut cu apa paraielor din apropiere. Intregul proces a durat aproximativ sase ani si a capatat forma care o putem vedea si astazi.
Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, ca si intindere, avand o suprafata de peste 40.000 metri patrati si o adancime maxima de 18,9 metri. Este cel mai cunoscut dintre celelalte lacuri helioterme ale statiunii Sovata, fiind un punct de interes major pentru turisti.
Lacul se afla la o altitudine de 502 metri, fiind inconjurat de o vegetatie bogata, desi se afla pe un munte de sare. Acest lucru se datoreaza solului vulcanic depus in timp, lucru pentru care a fost declarat monument al naturii, respectiv o arie protejata.
Denumirea lacului se datoreaza formei exterioare ce o are, adica asemanarea conturului cu o blana de urs intinsa.
Denumit ca fiind ‘Marea Moarta a Europei’, concentratia salina a Lacului Ursu din Sovata este una dintre cele mai mari din intreaga lume, de pana la 300 grame/ litru. Pentru a fi perceput acest nivel de saruri, poate fi comparata cu salinitatea medie a apei de mare, de aproximativ 34 grame/ litru. Mai mult, continutul de sare creste odata cu adancimea, lucru ce se intampla si cu temperatura apei.
Fenomenul de heliotermie a fost observat la inceputul anilor 1900 si presupune existenta unui strat protector de apa dulce la suprafata lacului, care pastreaza caldura, absorbindu-se treptat, pe masura ce creste adancimea. Mai exact, razele solare de la suprafata apei, dupa ce trec de bariera naturala de apa dulce, se capteaza in apa sarata, lucru ce-i mareste continuu temperatura.
Acest fenomen de heliotermie apare datorita scurgerii unui rau de apa dulce in Lacul Ursu, in mod continuu, formand un strat protector de apa dulce, peste cel sarat. Pe langa acest lucru, fenomenul este determinat de existenta concentratiilor saline in mod stratificat, fapt ce duce la incalzirea inegala a acestor straturi.
Multiplele beneficii terapeutice atat ale apei, cat si ale namolului de pe fundul lacului, sunt recunoscute de peste un secol. Prima baza de tratament a fost infiintata in jurul anului 1929, iar de atunci turismul balnear s-a dezvoltat in mod constant.
Printre afectiunile ce pot fi tratate, se enumera boli reumatice, degenerative, inflamatorii, cardiovasculare, ginecologice, dermatologice, tulburari endocrine si ale sistemului nervos periferic.
Sezonul de balneatie in Lacul Ursu se dechide, de regula, la sfarsitul lunii Iunie, cand apa de la suprafata ajunge la o temperatura de aproximativ 30 grade. Treptat temperatura scade, in special in luna august, cand sunt nopti racoroase.
Pe durata sezonului de vara, se restrictioneaza accesul in apa, timp de doua ore, la orele de amiaza, pentru a nu se amesteca straturile de apa. Astfel, un numar mare de turisti sunt nevoiti sa faca o pauza, intre orele 13 – 15.
Pentru a putea inconjura zona Lacului Ursu, precum si a celorlalte lacuri din zona, s-au construit niste structuri de lemn care faciliteaza accesul turistilor. Astfel, se poate inconjura complet Lacul Ursu, se pot face anumite trasee turistice in padurea din apropiere, precum si vizitarea unor parti a Muntelui de Sare.
Proprietatile curative ale Lacului Ursu, sunt de o valoare inestimabila. Motiv pentru care un numar impresionant de turisti vin anual, atat pentru tratamente, cat si pentru relaxare. In acest sens, s-a dezvoltat oferta serviciilor turistice, reusind sa acopere necesitatile oricarui tip de client.
Lacul Ursu reprezinta unul dintre cele mai apreciate obiective turistice, la nivel national, dar nu numai. Mai mult, acest lac a inregistrat un numar de trei recorduri mondiale:
- Cel mai mare si cel mai cald lac helioterm din lume.
- Singurul lac inconjurat de un munte de sare si are o bogata vegetatie.
- Formarea lacului se cunoaste cu precizie de minut.
Lacul Alunis
Lacul Alunis este situat in apropiere de Lacul Ursu, la doar 60 metri spre Vest. Este al doilea lac ca si dimensiune, din Sovata, bineinteles dupa Lacul Ursu. Suprafata acestuia este de aproximativ 3618 m2, iar adancimea maxima este de 7,4 metri.
Lacul Alunis a aparut in perioada de dupa formarea Lacului Ursu, care dupa umplere s-a revarsat si a inundat ocna de sare cu acelasi nume. In acest mod, s-a pastrat denumirea Alunis si pentru lacul format in acea zona.
In staţiunea Sovata se afla lacurile: Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, avand ape clorate si sodice. Lacurile de acest fel, precum si namolul din ele, au proprietati terapeutice pentru o multitudine de afectiuni, in special pentru afectiunile ginecologice.
Majoritatea lacurilor din Sovata prezinta fenomene de heliotermie, care fac ca vara temperatura lacului sa varieze intre 18-28°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de un metru, si chiar 40-60°C la adancimea de 1,5 metri. Lacul Alunis nu are un pronuntat efect de heliotermie, avand temperaturi ale apei mai scazute decat cele din Lacul Ursu.
Una dintre particularitatile acestui lac este reprezentat de namolul argilos, benefic pentru prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni, precum artroze, spondiloze, probleme locomotorii, neurologice, ginecologice.
Lacul Alunis este unul dintre cele mai frecventate stranduri din Sovata, deschizandu-se devreme, la inceputul sezonului turistic. Aici nu se face pauza de doua ore, la orele pranzului, precum cea de la Lacul Ursu.
Partia de schi Sovata
Partia de schi de la Sovata se afla la doar cativa kilometric distanta de statiunea balneara, fiind singura partie de schi din judetul Mures.
Partia de schi reprezinta un punct turistic important, cu precadere in sezonul rece. Chiar si pentru cei care nu schiaza, aici se intalneste o zona de o rara frumusete, aer purificat, peisaje montane de poveste.
Partia de schi din Sovata are o lungime de 1200 metri, fiind dotata cu instalatie de telescaun pe o portiune de aproximativ 1000 metri.
In aceasta zona se intalnesc, de fapt, doua partii de schi, una de dificultate medie si alta pentru incepatori. Ambele sunt dotate cu instalatie nocturna si tunuri de zapada. Zapada pe aceste partii poate sa fie prezenta pana la sase luni, in cadrul unui an.
In aceasta locatie, se organizeaza anual, de regula in luna ianuarie, festivalul Serbarile Zapezii. Acest lucru atrage, in fiecare iarna, numerosi turisti dornici sa participe la concursurile si jocurile organizate. In plus, in fiecare an, se organizeaza la Sovata tabere tematice. Una dintre cele mai apreciate fiind cea de schi.
Salina Praid
Localitatea Praid este situata la 10 km fata de Sovata, in judetul Harghita. Salina Praid este considerata ca avand una dintre cele mai mari mine de sare, din toata tara. Mai mult, imensa acumulare de sare reprezinta printre cele mai mari zacaminte din Europa.
Prima atestare scrisa, ce face referire la exploatarea sarii din aceasta zona, se regaseste in scrisoarea lui Andrei al II-lea, in anul 1222. Procesul de minerit propriu-zis la Praid, a inceput din anul 1762, sub conducerea inginerului austriac Johann Frendl.
Salina Praid reprezinta un punct important de atractie turistica a zonei. Intr-un an, numarul de vizitatori ajunge pana la 400.000 persoane, iar pe zi pot intra pana la 3000 turisti.
Temperatura medie anuala din interiorul salinei Praid este de aproximativ 16 grade Celsius, la adancime de 120 metri. In interiorul salinei se afla un microclimat unic, recomandat pentru majoritatea populatiei, in special pentru afectiuni ale tractului respirator.
Persoanele care vin la salina, se pot relaxa, revigora, avand la dispozitie o baza de agrement bine dotata. Pe langa dotarile de baza precum internet wireless si televiziune, se intalnesc si terenuri de joaca, spatii de creatie, cinema 3D, cafenea, capela, farmacie naturista, restaurant.
Acest tinut al sarii prezinta o frumusete peisagistica aparte, precum si o serie de raritati geologice. Printre acestea se afla canionul paraului Corund, o rezervatie naturala cu pereti de sare si o vegetatie halofila. Stanca de aragonit, denumita Dealul Melcilor, reprezinta o alta structura geologica remarcabila.
Ceramica- Corund
Ceramica de Corund este recunoscuta la nivel national, reprezentand o veche indeletnicire traditionala a acestui tinut. Localitatea este cunoscuta ca fiind un centru de ceramica populara specific zonei, din judetul Harghita, la doar cativa kilometri de Praid si Sovata.
Olaritul este considerat a fi o activitate de familie, deoarece necesita munca in echipa. De regula, barbatii sunt cei care dau forme vaselor, iar femeile se ocupa cu decorarea acestora. Se estimeaza ca peste 300 de familii din Corund se ocupa cu olaritul si alte activitati traditionale.
Locuitorii comunei, cu pasiunea si priceperea lor, au indeletniciri destul de variate. Pe langa traditionalul olarit, se prelucreaza lemn, se realizeaza produse din iasca, rogojina, paie, articole de lana si alte tesaturi manuale.
Diferite tipuri de marfuri artizanale, produse local, dar nu numai, sunt expuse pe strada principala, care se transforma intr-un veritabil targ, care e permanent deschis. Pentru ca vizitatorii sa poata opta pentru suvenirul perfect, mestesugarii locali se intrec in maiestrie. Acest lucru atrage, anual, un numar impresionant de turisti.
Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de langa paraul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului. Dupa ce s-a dat forma dorita vasului, se lasa la uscat. Vasele de culoare alba se imerseaza intr-o roca argiloasa, denumita caolina alba. Dupa ce s-a uscat, se orneaza cu mana libera si apoi se introduce din nou in cuptor. Acest procedeu depinde de tipul de ceramica, de tehnica de lucru, precum si de modele.
Fiecare piesa de ceramica este produsa manual, prin maiestria mesterilor locali, reprezentand unicitate, originalitate si autenticitate. Regiunea reprezinta o comoara infinita a artei populare, a mestesugului si traditiilor. Putem asemana localitatea Corund, cu un imens muzeu in aer liber.
Satele din aceasta zona, traditiile bine pastrate, indeletnicirea mesterilor, precum si latura gastronomica, atrag anual un mare numar de turisti.
Campu Cetatii si mocanita cu abur
O alta modalitate de a descoperi frumusetea naturii din apropierea orasului Sovata, este reprezentata de o plimbare cu mocanita. Mocanita de la Sovata, care parcurge curse regulate spre Campul Cetatii, a fost construita in anul 1949, in Polonia.
Acest traseu de cale ferata, dintre Sovata si Campu Cetatii a fost refacut in anul 2010, devenind unul dintre principalele obiective turistice ale zonei. Locomotiva functioneaza pe baza de aburi, utilizand ca si combustibil carbuni sau lemn de esenta tare. Mocanita este formata dintr-o locomotiva cu trei vagoane, ce poate atinge o viteza de pana la 35 km/h.
Plecarea se face din Gara Mica din Sovata, spre Campu Cetatii, iar pe parcursul calatoriei se vor primi datele necesare cu privire la functionalitatea mocanitei, a traseului parcurs, precum si informatii istorice. Cei 14 km vor fi parcursi in aprox. o ora, timp in care se va putea admira peisajul, in voie.
Panorama oferita de traversarea prin pădure și de Munții Gurghiului, vor ramane o placuta amintire vizuala. Frumusetea salbatica a zonei, padurea de un verde impunator, precum si apa rece de munte, reprezinta un cadru natural mirific. Bottom of FormMocanita din Sovata reprezinta, in mod cert, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din zona.
Campu Cetatii este o localitate situata la 15 km de Sovata, fiind recunoscuta datorita zonelor piscicole. Localitatea reprezinta o combinatie inedita, oferita de linistea specifica a unui sat mic de munte, inconjurat de natura, si agitatia turistilor nelipsiti.
Pastravaria din localitate, este una cu traditie, fiind apreciata in intreaga regiune. In plus, se poate pescui propriul pastrav, care apoi poate fi gatit acolo sau luat acasa. Considerat a fi printre cele mai mari pastravarii din tara si printre cele mai apreciate, abunda de turisti in orice sezon.
O alta atractie turistica la Campu Cetatii, in apropiere de Sovata, o constituie Parada Baloanelor cu aer cald, organizata anual, la sfarsitul lunii Septembrie. In cadrul acestui festival, se inalta baloane cu aer cald, dar nu numai, iar turistii pot participa la diferite sesiuni de zbor, in baza unei programari.
Festivalul dureaza trei zile, fiind organizate mai multe programe de divertisment si sport. Anual, sunt asteptate mai multe echipaje din tara si din strainatate.
Parada Baloanelor cu aer cald de la Campu Cetatii, este singurul festival internaţional de acest gen din tara. Presupune mai multe tipuri de zbor, nu doar zbor liber cu baloane cu aer cald. Printre acestea se numara zbor cu deltaplane şi parapante cu motor, zbor liber cu baloane şi lift.