Orasul Sovata – recunoastere internationala
Statiunea Sovata este cunoscuta si sub denumirea de ‘Perla statiunilor balneoclimaterice din Transilvania’ datorita lacurilor helioterme, a calitatii terapeutice a namolului si aerului curat. Sovata este recunoscuta la nivel international inca din anul 1850, fiind o statiune unica in Europa, prin proprietatile balneoclimaterice intalnite.
Cea mai tanara asezare din Tinutul Secuiesc, a fost atestata oficial ca si statiune balneara in anul 1884, iar anterior s-a autorizat ca apa lacurilor sa fie folosita pentru bai, in anul 1876.
Un alt moment de recunoastere internationala, a fost in perioada anilor 1925, cand statiunea era vizitata frecvent de Regina Maria, mama regelui Carol al II-lea. Astfel, intr-o scurta perioada de timp, Sovata a primit renume international si s-a facut remarcata de catre nobilime.
Statiunea Sovata reprezinta una dintre atractiile ce recomanda zona ca si destinatie turistica, in principal datorita potentialului balnear si terapeutic. Frumusetea peisajelor, ospitalitatea localnicilor si renumele dobandit, reprezinta alte cateva dintre motivele care atrag anual numerosi turisti in Sovata.
Un martor al acelor timpuri, au ramas cateva dintre vilele pline de istorie, adevarate capodopere arhitecturale.
Lacuri sarate – Sovata
Orasul este asezat in intregime pe un masiv de sare, lucru ce a favorizat formarea binecunoscutelor lacuri sarate de la Sovata. Desigur, au existat anumite conditii favorabile pentru formarea acestor lacuri, precum procese de acumulare apa, de dizolvare a sarii, de prabusire a zonelor exploatate, dar si existenta unei retele hidrografice dense.
Sovata este o statiune montana unica, lucru datorat lacurilor helioterme existente, care contin cea mai mare concentratie salina, la nivel mondial. In staţiunea Sovata se regasesc urmatoarele lacuri: Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, avand ape clorate si sodice. Mai mult, toate aceste lacuri au un nivel extrem de ridicat de salinitate, de pana la sapte ori mai mare, in comparatie cu apa oceanelor.
Lacul Ursu, denumire ce provine de la asemanarea formei cu o blana intinsa de urs, este cel mai mare lac helioterm din lume, ca si intindere, Denumit ca fiind ‘Marea Moarta a Europei’, concentratia salina a Lacului Ursu din Sovata este una dintre cele mai mari din intreaga lume, de pana la 300 grame/ litru.
Fenomenul de heliotermie a fost observat la inceputul anilor 1900 si presupune existenta unui strat de apa dulce la suprafata lacului, care pastreaza caldura, absorbindu-se treptat, pe masura ce creste adancimea. Pe langa acest lucru, fenomenul este determinat de existenta concentratiilor saline in mod stratificat, motiv pentru care incalzirea apei se realizeaza in mod inegal.
Proprietatile terapeutice ale apelor sarate
In statiunea Sovata, prima baza de tratament a fost infiintata in jurul anului 1929, iar de atunci turismul balnear s-a dezvoltat in mod constant. Multiplele beneficii terapeutice atat ale apei, cat si ale namolului de pe fundul lacului, sunt recunoscute de peste un secol.
Namolul sapropelic format pe fundul acestor lacuril sarate, s-a dovedit a avea multiple calitati terapeutice, lucru dovedit prin realizarea de analize fizico-chimice si microbiologice. Proprietatile balneare din Sovata sunt indicate, in principal, pentru tratamente ginecologice, pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatism.
Proprietatile curative ale lacurilor sarate din Sovata, sunt de o valoare inestimabila. Motiv pentru care un numar impresionant de turisti vin anual, atat pentru tratamente, cat si pentru relaxare. Astfel, in Sovata s-au construit un numar mare de unitati de cazare, care pun la dispozitia turistilor o gama variata de servicii.
In cadrul acestei statiuni balneare, se poate beneficia de trei categorii importante de tipuri de tratamente, cel preventiv, de tratare si de reabilitare. Printre afectiunile ce pot fi tratate, se enumera boli reumatice, degenerative, inflamatorii, cardiovasculare, ginecologice, dermatologice, tulburari endocrine, metabolice, ale sistemului nervos periferic, afectiuni post-traumatice.
Statiunea Sovata – Destinatie turistica in orice anotimp
Statiunea Sovata este ideala pentru petrecerea unui sejur sau a unui concediu intr-o locatie cu renume dobandit, ce atrage anual un numar impresionant de turisti. Pe langa turismul de tip balnear, Sovata dispune si de facilitati moderne de relaxare, destindere, odihna.
Sovata este considerata ca fiind o destinatie turistica perfecta pentru orice anotimp, oferind facilitati excelente pentru odihna si relaxare. Iarna este un anotimp special, copacii par pudrati cu zahar, lacurile par oglindite, si tot spatiul inconjurator pare a fi incremenit intr-o mare de culoare alba. Pe cand, primavara, peisajul montan de un verde crud cu pajisti pline de flori parfumate, taie respiratia.
Turistii pot aprecia frumusetea zonei, precum si numeroase preparate culinare specifice locului, avand la dispozitie o serie extrem de variata a pachetelor turistice, in functie de preferintele fiecaruia. Orasul turistic Sovata reprezinta o alegere inspirată atunci când vine vorba de o iesire in natura. Pe lângă aerul curat, peisajele frumoase sau proprietatile tamaduitoare, în zonă se intalnesc numeroase obiective turistice.
Una dintre cele mai apreciate destinatii turistice, din tara, este statiunea Sovata. Alaturi de lacuri, calitatea aerului, peisajul montan de basm, regasim numeroase alte atractii si obiective, deopotriva cu un numar impresionant de locatii de cazare, respectiv cele mai apreciate hoteluri din zona.